عسل قنقال و خواص شگفت‌انگیز آن

عسل قنقال چیست؟

آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که سرفه‌های مداوم شما را کلافه‌ کرده باشد؟! در چنین شرایطی علت بروز سرفه‌ها هر چیزی که باشد، احتمالا به دنبال راهی برای برطرف کردن آن هستید. اگر دچار ناراحتی سینه و سرفه‌های مداوم هستید، مصرف عسل‌قنقال یکی از بهترین گزینه‌ها برای بهبود شماست. عسل قنقال از شهد گل‌های قنقال توسط زنبورهای عسل تولید می‌شود و ارزش غذایی بالا و خواص درمانی بی‌نظیری دارد.

قنقال نام گیاهی خود رو در دشت‌های مرکزی و مراتع ایران است. این گیاه به دلیل شهد شیرینی که دارد، زنبورهای عسل را به خود جذب می‌کند. عسل تهیه شده از این گیاه عسل قنقال نام دارد.

معرفی گیاه قنقال

گیاه قنقال گیاهی است که در اکثر نواحی کشورمان دیده می‌شود و برای طبیعت‌گردان و کوهنوردان گیاهی کاملا آشناست. این گیاه، چندساله و خاردار است. گل‌های آن به شکل گلوله‌ای خاردار و در رنگ‌های متنوع در انتهای ساقه قرار دارند. این گیاه تقریبا ۱۲۰ زیر گونه دارد که تفاوت‌هایی در رنگ و اندازه با هم دارند. اما در کل این گیاه گل‌دار است و تیغ‌های زیادی دارد. این گیاه روش تولید مثل جالبی دارد، به این شکل که پس از خشک شدن گیاه و تمام شدن عمرش، با وارد شدن نیروی کوچکی مانند نسیم یا باد، گل کروی از ساقه جدا شده و به حرکت می‌افتد. سپس در جایی مناسب توقف کرده و رشد می‌کند.

عسل قنقال چگونه به دست می‌آید؟

گیاه قنقال جذابیت زیادی برای زنبورهای عسل دارد. این گیاه زنبورها را به خود جذب کرده که از شهد گل‌های این گیاه عسل قنقال تولید می‌شود. قنقال گیاهی خود رو است که در بیشتر مناطق کشور به خصوص در کوهپایه و دشت‌های مرکزی ایران مانند استان فارس و کنگان، می‌روید و از اواسط اردیبهشت ماه تا اواخر تیر ماه زمان مناسبی برای برداشت آن است. گیاه قنقال در طبیعت بسیار فراوان دیده می‌شود و پراکندگی بالایی دارد. علت پراکنش زیاد این گیاه در طبیعت، گل‌های کروی شکل آن است که با وزش باد در دامنه‌های شیب‌دار به راحتی جابه‌جا می‌شود. این گل‌ها مسافت‌های طولانی را طی می‌کنند و گیاه را به نقاط مختلف می‌برند.

رنگ، بو و مزه عسل قنقال

عسل‌قنقال طعمی بسیار شیرین دارد و از عطر مطلوبی برخوردار است. عسل قنقال عقیق رنگ و روشن است.

عسل طبیعی قنقال در حالی که تازه باشد بوی خوب و طعمی خاص و متفاوتی داشته و بیشتر کاربرد درمانی دارد. این عسل علاوه بر خواص عمومی عسل دارای ویژگی‌های منحصر بفرد درمانی فراوانی می‌باشد.

خواص عسل قنقال

برخی از مهم‌ترین خواص این عسل به شرح زیر است:

۱. بهبود سرفه و گلو درد

مصرف عسل قنقال یکی از بهترین دارو‌های طبیعی برای درمان سرفه به ویژه سرفه‌های خلطی، سرفه‌های تحریکی و بهبود گلو درد است.

۲. نرم‌کننده سینه و بهبود اسپاسم

این عسل خاصیت خلط‌آور دارد و مصرف آن به نرم شدن سینه و بهبود خشونت سینه کمک می‌کند. بهبود اسپاسم‌های ناشی از سرفه‌های شدید، از خواص عسل قنقال است.

۳. بهبود سرماخوردگی

مصرف عسل‌قنقال یکی از بهترین دارو‌ها برای درمان سرماخوردگی است. این عسل نیز همانند دیگر انواع عسل‌های طبیعی به دلیل داشتن خواص تسکین‌دهنده، ضدالتهاب و ضد میکروب به بهبود سریع‌تر سرماخوردگی کمک شایانی خواهد کرد.

۴. خاصیت شیرافزا

افزایش شیر مادران شیرده از خواص عسل قنقال است.

۵. تقویت سیستم ایمنی بدن

عسل‌قنقال حاوی انواع مواد آنتی‌اکسیدان است و مصرف آن همانند سایر انواع عسل، به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بیماری‌ها کمک خواهد کرد.

۶.  افزایش نیرو و انرژی

عسل تولیدشده از گل‌های قنقال، سرشار از انواع مواد غذایی بوده و بسیار غنی و انرژی‌بخش است. مصرف این عسل باعث افزایش نیروی قوای جسمانی می‌شود.

سایر خواص عسل قنقال

عسل قنقال خواص دارویی منحصر به فردی دارد از جمله؛ برای افراد دیابتی مناسب است.

به طور کلی هر عسلی حاوی عمده خواص و مزایای گیاهی است که از آن تهیه شده است. از جمله خواص دارویی عسل قنقال بطور مختصر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بهبود سرفه و گلودرد

بهبود سرفه خلط‌آور

نرم‌کننده سینه، حلق، حنجره و تارهای صوتی

کنترل و بهبود اسپاسم

کاهش سردردهای میگرنی

کاهش دردهای عصبی و رماتیسمی

تقویت قوای جنسی

تقویت کلیه، کبد و طحال

روش مصرف برای عموم

هر روز صبح ناشتا و نیز نیم ساعت قبل از خواب شب ، یک لیوان شربت عسل ( یک قاشق غذاخوری عسل در یک  لیوان آب ولرم ) تهیه کرده و جرعه جرعه در مدت چند دقیقه نوش جان فرمایید .

همچنین می توانید دو – سه قاشق از این عسل را با چند قطره مخلوط کرده و با آب ولرم مخلوط کنید. این نوشیدنی بسیار مفید است و خاصیت ضدعفونی‌کنندگی و ضد سرطان دارد. به دلیل وجود آبلیمو از مقادیر بالای ویتامین C برخوردار است.
همانند سایر انواع عسل، مصرف عسل قنقال نیز برای کودکان کمتر از یک سال به دلیل بروز مسمومیت بوتولیسم ممنوع است، همچنین زیاده‌روی در مصرف آن به دلیل داشتن مواد قندی بالا، برای بیمارن دیابتی باید با احتیاط صورت گیرد.

برگرفته از:  کتاب معجزات درمانی عسل و انگبین ها، سایت انجمن زنبور عسل ایران

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید